top of page

Hogyan válasszunk fotóst?

Azt biztosan kijelenthetjük, hogy itthon hatalmas a kínálat fotósokból, ez pedig megnehezítheti a döntést, hogy kit válasszunk.

A teljesség igénye nélkül szeretnék ehhez néhány támpontot adni, amennyiben családi-, portré-, újszülött-, vagy esküvői fotózásról van szó.


Első szempont a fotózás jellege: bármennyire is tetszenek valakinek az ételfotói, nem biztos, hogy a családi képeinket is ugyanolyan hozzáértéssel fogja elkészíteni (bár nem kizárt természetesen). Érdemes a témának megfelelő, abban jártas fényképészt keresni, mert egészen más ismeretek, látásmód és felszerelés szükséges egy természetfotósnak, mint egy esküvői fotósnak.


Ezen túlmenően talán a legfontosabb szempont, hogy tetsszenek a képei, a stílusa. Ha családi fotózást, ezen belül pedig klasszikus, beállított fotókat szeretnénk, akkor ne lifestyle fotóshoz forduljunk, aki jó eséllyel azt kéri majd, hogy szaladjunk a gyerekekkel és egymásra nézzünk, véletlenül sem a kamerába. :)

Érdemes a fotós weboldalán szétnézni abból a szempontból is, hogy el tudjuk-e képzelni, hogy rólunk is hasonló fényképek készüljenek. Hadd jegyezzem meg zárójelben, hogy a weboldal elengedhetetlen egy profi fotósnak.


Fontos, hogy ne csak a fotók, hanem az utómunka is elnyerje a tetszésünket. Minden fotósnak egyedi a stílusa, így a minimális utómunkától kezdve az erőteljesebb képszerkesztési stílusig mindenki megtalálja a számára megfelelőt.

Az aktuális trendek gyorsan változnak. Vegyük figyelembe azt is, hogy egy ma divatosnak számító stílus pár év múlva már idejétmúlt, rosszabb esetben nevetséges hatást is kelthet.


Az adott fotóssal legalább egy órát, esküvő esetén egy egész napot is eltöltünk, így nagyon fontos, hogy meglegyen a személyes összhang közöttünk. Ha ez hiányzik, az rányomhatja a bélyegét az egész együtt töltött idő hangulatára. Egy introvertált, zárkózott személyiségű ember lehet hogy soknak fogja érezni az extrovertált, pörgős fotóst, és fordítva. Ez legtöbbször már a kapcsolatfelvételkor kiderül a kommunikációból. Ha nem érezzük komfortosnak a beszélgetést, akkor nyugodtan keressünk mást.


Bár talán sokan az árat említették volna elsőként, én mégis azt gondolom, hogy a fentiek még az anyagiaknál is fontosabbak. Nem járunk havonta fotóshoz, ezért amikor egy-egy fontosabb életeseményt szeretnénk megörökíttetni, az legyen olyan, amilyennek megálmodjuk. Nem érdemes ezen spórolni, mert a végeredményben egy életen át fogunk gyönyörködni.


női portré

esküvői fotó naplementében



15 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page