top of page

Fotózás - hogyan jutunk el a megkereséstől a képek átadásáig?

Ha először jártok fotózáson, akkor felmerülhet a kérdés: a megkereséstől számítva hogyan és mikor kapjuk kézhez a képeket, és egyáltalán, mi a folyamata ennek?


Célszerű minél korábban - akár 2-3 hónappal a kinézett időpont előtt - felvenni a kapcsolatot velem, mert így biztosan tudok nektek helyet biztosítani. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy közelebbi intervallumban nem lehet gondolkodni, de a legsűrűbb szezonban, tavasztól novemberig előfordulhat, hogy nehezebben találunk megfelelő időpontot.

Az első megkeresés után 2 munkanapon belül válaszolni szoktam, és egyeztetjük a helyszínt, időpontot, elképzeléseket. Általában több körös e-mailezés vagy telefonbeszélgetés előzi meg a fotózás napját.


Stúdiós fotózás és karácsonyi fotózás esetében a terembérletet fedező foglalót szoktam kérni, mert ezt az összeget már nekem is előre át kell utalnom a stúdiónak. Módosítani az időponton egyszer lehet, de lemondani legkésőbb csak 2 héttel a fotózás előtt lehetséges. Szabadtéri vagy otthoni újszülött fotózásnál rugalmasabban tudunk változtatni az időponton.


A fotózás után 3 munkanapon belül leválogatom az elkészült képeket, és ezeket a "nyers" (valójában már egy alapkorrekción átesett) fotókat feltöltöm egy webgalériába, amelynek a linkjét megosztom veletek. Ebben az albumban tudjátok bejelölni a nektek tetsző képeket, letölteni azonban még nem lehet.

A válogatás után lesz esedékes a teljes munkadíj megfizetése.


Rendszerint 1-2 héten belül elvégzem a kiválasztott fotók utómunkáját, majd ezeket szintén feltöltöm a webgalériába, ahonnan már le tudjátok tölteni a képeket teljes felbontásban és kisebb, webes méretben is.


A képek átadása után szoktam engedélyt kérni a publikálásra. Mivel a személyiségi jogok közé tartozik a képmással való rendelkezés joga is, ezért természetesen semmi gond, ha nem járultok hozzá a közzétételhez. Ha viszont megkapom az engedélyeteket, akkor azért nagyon hálás vagyok, hiszen valószínűleg ti is a publikált képek alapján tudjátok kiválasztani az adott fotóst.


Ha a következő évben újra megtiszteltek a bizalmatokkal és visszatérő ügyfélként fotózhatlak benneteket, azt ajándék képekkel szoktam megköszönni.


anya játszik a kisgyermekével

18 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page